Wednesday 28 March 2012

Hova menjünk Húsvétkor?

A Húsvét egy olyan ünneppé forrta ki magát - ha országosan még annyira nem is, itt megyei szinte mindenképp - ami elől a legtöbb ember kirándulásba, hétvégi kiruccanásba "menekül". A hímes tojás készítés, locsolkodók várása és egyéb hagyományok a háttérbe szorulva, inkább a kikapcsolódás különféle formáit választják az emberek. Senkit se hibáztatni, se biztatni nem tudok. Ebben a taposómalomban nem is csoda, ha az emberek java elutazik valamerre és ad magának egy kis "off" üzemmódot, ahelyett, hogy a tradíciókhoz híven, azt tenné, mint őseink. Mivel minden rosszban van valami jó és fordítva, ez előbbiekben említett tényálláson vitatkozni lehet, viszont nem érdemes. A szomorú az egészben talán annyi, hogy mindez, mármint a kiruccanásos rész a hagyományőrzés kárára megy.
Bevallom, ha lehetőségem nem is lenne elutazni valamerre, akkor se várnám a versmondó locsolókat és festeném a tojáskákat. De szerencsére lehetőség idén van, így irány Miskolc-Tapolca és Lillafüred környéke. Az alföldi emberek általában a hegyekbe vágynak. Mi legalább is a dombokat preferáljuk a lapos "puszta" megszokott mindennapjai után. Nem is lehet meglepő, hiszen az Északi-Középhegység bugyrai mindig visszavárnak. Gyermekkoromba többször is voltam ezen környéken. Leginkább Répáshutára emlékszem, ahol egy régi családbarát házába húztuk meg magunkat és így barangoltuk be a környéket.
Amitől a legtöbben tartunk ezen időszakban, az a tömeg, a dugók, a sorban állás és társai. Megpróbálok olyan helyeket keresni, amelyek talán kevésbé a nép szeme előtt vannak, mert véleményem szerint az Ősember barlangja és a lillafüredi kisvasút a pihenni vágyók olvasztótégelye lesz, mint mindig az év ezen szakászában.

5 comments:

  1. Ahová mi az elmúlt tíz évben húsvétkor mentünk és senkinek nem ajánlom: Budapesti állatkert,parkolni kb. a körúton lehet. Szivásvárad . Talán Bélapátfalváig jutottunk. Nyíregyháza-Sóstó: Miközben kb. 2 óra alatt Nyíregyházán voltunk ugyanennyibe telt az a kb. 4 km út is Sóstóig. Az idén kapu bezár és pihi itthon.

    ReplyDelete
  2. Szia Anonymous!

    Köszi szépen a hozzászólást. Tegnap sikerült lefoglalni a hétvégét. Tapolca és környéke. Remélem a vasárnap hajnali indulás elég lesz :)

    ReplyDelete
  3. Szia Melinda! Jó Pihenést nektek! Nem akartalak elrettenteni, csak eszembe jutottak az emlékek.

    ReplyDelete
  4. Mi is minden évben elmegyünk valahova. Muszáj. :) Bár nem mintha amúgy jönnének locsolók, de egy szimpla hétvégén nem megyünk nagyon kirándulni, szóval a húsvét jó alkalom erre is. Amúgy mi is jártunk már úgy, hogy döcögtünk a kocsisorban, aztán inkább visszafordultunk. :) Idén csak Hajdúszoboszlóra megyünk, de jó lesz az is. :) Nektek is jó utat!

    ReplyDelete